25 Mart 2013 Pazartesi

Actifry Kuzu Pirzola



Actifryı sadece patates için kullanmıyorum.Gördüğünüz gibi etleri çok iyi pişiriyor ve pilav dahi yapıyor.


  • 1 kg kuzu pirzola
  • 1 kaşık yağ
  • kekik ,tuz ,karabiber, kırmızı biber
  • 10 dk süre


Actifrya1 ölçek yağ koyuyoruz ve zamanlayıcıyı 2 dk'ya ayarlıyoruz.Actifry ısınınca baharatlarımızı ve pirzolalarımızı koyuyoruz 8,10 dk kadar bir sürede pirzolalar hazır oluyor.Bunun tarifinde birşey yok ta actifry almayı düşünenler varsa onlara bir fikir verir de yardımcı olurum diye bloguma koyuyorum.Afiyet olsun


Ispanaklı Börek


Benim favori böreğim işte budur.Yapması kolaydır da ıspanakları yıkaması zordur.İçine koyduğum çökeleği dolabımda ekşimeye başlamış olan yoğurtlarımdan yaptım, yakıştı.Ben ekşimsi olur mu diye korktum ama olmadı .

Malzemeler

  • üç adet yufka
  • yarım kilo ıspanak
  • 200 gr çökelek
  • biraz un
  • zeytin yağ 
  • su


Yapılışı
Ispanaklarımızı öncelikle güzelce yıkıyoruz.Yaprak kısımlarını ince ince doğruyoruz.Yufkamızı dörde bölüyoruz.Zeytinyağ ve su karışımından biraz gezdiriyoruz.Biraz da un serpiyoruz.Çökelek ve ıspanaklarımızı yufkamıza koyuyoruz büyük bir sigara gibi sarıyoruz.Çökelek tuzsuzsa tuz katmayı unutmuyoruz.Sardığımız börekler tam benim fırın tepsimin boyunda oluyor.Üzerine gene biraz un serpip zeytinyağ sürüyoruz.180 derece fırında yarım saatte pişiriyoruz.Unlar ve zeytinyağ işin püf noktası oluyor Böylelikle böreğimiz el açmasına benziyor Fırından çıkınca çıtır çıtır oluyor.Afiyet olsun.

22 Mart 2013 Cuma

Haşhaşlı Cevizli Çörek


Eskişehire yerleştik yerleşeli bizde haşhaşlı tatlara alışır olduk.Mayalılara çok güzel yakışıyor.Ben bu mayalının hamurunu daha yumuşak tuttum.Pişince de yumuşacık oldu.Nasıl desem bazı yaptıklarımız daha bir ekmek  gibi oluyor gözenek gözenek ya ben öyle olsun istemedim.
Malzemeler
1 çay bardağı fındık yağ
2 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet yaş maya
Aldığı kadar un
İçi
1 çay bardağı siyah haşhaş
6 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ceviz

Bu mayalıların yapımını ben komşumdan öğrendim.Görerek yapmak işi kolaylaştırıyor.
Büyük bir tencerenin içine su ,süt ,sıvıyağı koyuyoruz.Mayayı elimizle ufalıyoruz.Elimiz yardımıyla mayayı sıvı karışımımızın içinde eritiyoruz.Ardından unu ,şekeri ve tuzu ekliyoruz.Aldığı kadar un sinir bozucu bir tabir..Ele çok yapışmayan bir kıvamda yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz..Hamurunuz ağzı kapalı kabınızda benim ki gibi bir kalorifer peteği üzerinde kabaracaktır.Vakit gelince ellerimizi sıvıyağla yağlıyoruz, hamurumuzu masanın üzerinde ellerimizle bastırarak yuvarlak bir biçimde genişletip inceltiyoruz.İncelince haşhaşlı ,cevizli şekerli karışımımızdan her  yerine sürüyoruz.Hamuru rulo halinde sarıyoruz.Ben 1 cm ,1cm keserek fırın tepsime yerleştirdim.180 derece fırında 20 dakika kadar bir sürede pişti. Afiyet olsun


Bazlama Pizza


Basit tarifleri bir araya toplamak lazım,dar vakitte çok faydası oluyor.Ben bu bazlamalı tarifi kışgüneşinin blogunda görmüştüm.Evde bazlama olunca hemen denedim.

Malzemeler
1 adet bazlama
ketchup,kekik,vs
Sucuk sosis zeytin biber
Kaşar,susam

Bazlamayı ortadan ikiye bölüyoruz.Üzerine biraz ketchup sürüyoruz.Kekik ve istediğiniz baharatlardan serpebilirsiniz.Hatta buzdolabınızda pizza baharatı olabilir .Onuda serpiştirebilirsiniz.İstediğiniz malzemeyi sucuk, salam, sosis ,zeytin bazlamanın üzerine döşeyin.En üstüne kaşarımızı rendeleyip ben biraz susam serptim.15-20 dk da 180 derece fırında pişip böyle kızardı.Gerçek bir pizzanın yerini tabiki tutamaz.Gerçi bizim dolabımızdan çıkan sucuğun veya  diğer malzemelerin  ne olduğu belli en azından.Buda iyi birşey olsa gerek.Belki çocukları, kandırabiliriz..Afiyet olsun

10 Mart 2013 Pazar

TRUFF



 Yapımı çok kolay bir tarif daha sizlere;

Malzemeler
1 adet eti paykek misafir boyu kakaolu
2 adet kare çikolata
1 adet krema
Portakal kabuğu rendesi
Dışı için
Hindistan cevizi
Antep fıstığı

Keki rondoda çekiyoruz.
Kremanın içine çikolatalarımızı parçalıyoruz.Ben direkt ateşin üzerine koydum ne dibi tuttu ne de başka bir şey oldu .Başında duramayacaksanız kremayı ısıtın çikolatayı içine atın altını kapatın o zaten eriyecektir
Karıştırdıkça kıvam bulacaktır.
Kekin üzerine çikolata glazürünü döküyoruz. Ben %70 kakaolu bir çikolata tercihi yaptım.Biraz acımsı oldu.Portakal kabuklarını rendeledim.Siz isterseniz ceviz fındık üzüm ekleyebilirsiniz.Top top elimde yuvarlayıp hindistan cevizinie antep fıstığına buladım Zeytinliklerin içine koydum.Atıştırmalık çikolata toplarımız hazır bile.Afiyet olsun..


Fırında Ekmek


Ekmekler taze değilse yapılacak en iyi şeylerden biri de 1 yumurtayı kırıp güzelce çırpıp içine evde hangi peynirden varsa bolca rendeleyip maydanoz derotu kıyıp ,canımız hangi baharattan çekiyorsa ondan ekleyip,ekmeklerin üzerine çatal yardımıyla sürüp fırına vermek olur.Bunu ızgarada da deneyebilirsiniz ama yumurtaları biraz daha çiğ kalacaktır haberiniz olsun.Kahvaltı sofralarımız için basit bir seçenek.

8 Mart 2013 Cuma

Pileli Börek



Ben bu böreği ilk defa http://annemineli.blogspot.com da görmüştüm.Hemen denemeye karar verdim Hakikaten hem yapımı kolay, hem de lezzetli bir börek oldu.Böreğin içine klasik maydanoz ve peynir koydum.İçine su ve sıvıyağ sürdüm.Üzerine de yumurta sarısı sürmedim sadece yağ sürdüm.Fırında 50 dakika kadar 180 derecede pişti.Bence siz de deneyin.
Yapım aşamalarını fotoğraflamaya çalıştım.Görüldüğü gibi yufkayı dörde bölüyoruz.
Üçgenin başını parmağımızla geniş tarafa çekiveriyoruz.
Yanlardaki iki ucu birleştiriyoruz.Ortaya harcımızı koyuyoruz.Yuvarlıyoruz
Sigara böreği sarmaktan daha kolay oluyor.
PİLELİ BÖREK


Karnıbahar Kızartması




Bu kızartmaya mücver dersek haksızlık etmiş olmayız.Karnıbaharı kıymalı, etli yemek olarak tüketmeyeli aylar oluyor.Aslında sulu yemek olarak tabiki daha sağlıklı  ama nedense tercih edilmiyor hep yemek seçimleri yapılıyor .Ne kadar büyüsek te çocuk olmaktan kurtulamıyoruz

Yapılışı
Orta boy karnıbahar
2 yumurta
8-9 kaşık un
tuz

Ben karnıbaharı güzelce haşlıyorum ve çatalla eziyorum.Üzerine yumurtayı kırıyorum unu tuzu ekliyorum çok sulu gibi olursa un eklemeye devam ediyorum..Karıştırıyorum.Tavada yağ kızınca kaşık kaşık döküyorum.Kızarmaya başlayınca ters yüz yapıp tabağa alıyorum.Annem hep çiçek çiçek kızartırdı.Ben öyle de severim.O şekilde olunca sadece çiçeklerin üzeri harcımızdan nasibini alırken böyle ezince yumurta her yerde oluyor.Yanınada sarımsaklı yoğurt oh mis gibi afiyet olsun.

6 Mart 2013 Çarşamba

Dondurma Külahında Kek




Dondurma Külahında Kekin Malzemeleri

  • 2 yumurta
  • 1 bardak svıyağ
  • 1 bardak süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 su badağı şeker
  • 1 paket vanilya
  •  1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 paket dondurma külahı (carrefoursadan aldım,paketler onlu )


Üzeri için

  • Muzlu krem şanti
  • 1 paket krema
  • pasta süsü


Kek malzemelerimizi her zamanki gibi önce yumurta ve şekeri çırparak başlıyoruz.Üzerine sıvıyağ ve sütü ekliyoruz .Daha sonrada un kabartma tozu , vanilya ve kakaoyu ekleyerek çırpıcımızla 3 5 dakika daha karışıtıp bir kaşık yardımıyla külahları 3/4 ü oranında dolduruyoruz.Külahları daha önce ısıttığımız 180 derece olan fırınımıza sürüyoruz.Yarım saatte pişiyorlar. Külahların altı düz olsa da fırında devrilmeleri muhtemel olduğu için ısıya dayanıklı kahve fincanlarınızın içine yerleştirmek mantıklı olacaktır.

Üzeri içinde ben krem şantiyi krema ile karıştırdım.Normalden daha kalın bir krema oluyor .Erimesin diye ben böyle tercih ettim.Biraz süt ekleyerek kremayı siz arzu ettiğiniz kıvama getirebilirsiniz.Vaktiniz varsa daha hoş süslemelerle görsel bir sunum yapabilirsiniz.Afiyet olsun