24 Şubat 2013 Pazar

Pazar Kahvaltısı






Güneşli güzel bir pazar sabahı.Oğlumla kalkıp kolları sıvadık işe giriştik.Şipşak poğaçamızı verdik fırına şipşak krepler tavada,en son sucuklu yumurtamız da hazır.Çayımız demlenmiş ohh mis..Homini homini yedik .Kahvaltı günün en önemli öğünü ve en güzel zamanı.Kovalayacağımız koca bir güne merhaba deyişimiz.Keşke bütün sevdiklerimizde bu sofrada olsalar ....


Oğlum henüz küçük olduğu için mutfakta oldukça pratik ve hızlı olmaya çalışıyorum.Çünkü yakamdan paçamdan çekiştiriliyorum.Bende normal ev  poğaçası tarifini alıyorum bütün hamur harcını elimle masada yayıyorum yuvarlak olarak açıp inceltiyorum İçine ne koyacaksam peynir patates vs.Ben bolca ayvalık tulum peyniri koydum .Hamuru rulo halinde yuvarlıyorum .Üzerine yumurtanın sarısını sür susamla yallah fırına 180 derecede 25 dakikada pişti.Dilim dilim kesip afiyetle yedik. Kreplerimize de bol bol nutella sürdük sardık onlarda hop mideye..

23 Şubat 2013 Cumartesi

Kısır


Cumartesi günü eşler evde,market alışverişi için carrefoursaya gidilir.Yapılan ihtiyaç listesi dışında ne var ne yok coşarak alınır.Kasada biricik oğlum isyan çığlıklarını ağlayarak basar her yer inler herkes bakar.Kasada poşetlenecek bir sürü malzeme ıvır zıvır.Sırada bekleyenler sabırsız.Kasiyer kız 200 tl der kartı uzatırız.Sonra bakarız biz ne almışız bu kadar tutacak diye.Sonra eve geliriz.Ben oğlumu taşırım.Eşim torbaları yüklenir.5 kat çık çık bitmez.Kapı eşiğine bırakılır aldıklarımız.Oğlum uykuya, ben mutfağa yerleştirmeye ,eşim maç başına.Aldıklarımızı yerleştiririm güzelce,bir de  bitmek tükenmek bilmeyen enerjiyle kısır işine girişirim.Çayımı demlerim.Tam son lokmamda oğlumda bir vıyaklama.Yanına uzanır elini tutarım tekrar dalar uykuyaa

2 bardak kısırlık bulguru derin bir kaseye koyarım.Kaynar suyu üzerine dökerken daha bulgur çekmeye başlar..Üzerini örtecek kadar suyu boşaltırım Hiç ölçmem pilavdaki gibi 1veya  2 parmak fazla su kalmaz bunda  .Böyle yapınca tane tane olur.Bulgurun kapağını kapatıp şişmesini beklerken bizde canımızın istediği kadar taze soğanı maydanozu dere otunu ince ince kıyarız.Mor Lahana havuç rendeleriz. Turşu doğrarız. Yaz gelmişse domates salatalık biber de ekleriz.Limonumuzu sıkarız.Bulgurumuza yöneliriz 2 kaşık biber salçası iki kaşık domates salçası  yarım çay bardağı zeytinyağ ve limon suyunu üzerine dökeriz.Tuzumuzu karabiberimizi acı istiyorsak kırmızı biberi ilave ederiz.Başlarız karıştırmaya Baktık ekşisi az hımm bu nar ekşisi istiyor der dolaptan nar ekşimiz çıkarırız.Şöyle bir gezdiriz üzerine.Kıydığımız bütün güzellikleri içine ekler gene karıştırırız.Sonra tabak tabak yer acayip karnımız şişer sonunda da keşke en son tabağı yemeseydik deriz.Afiyet olsun.

21 Şubat 2013 Perşembe

Börülce Salatası



Bu börülce salatası epeydir meşhur da ben hiç denememiştim.Bakliyat tüketmenin ne denli önemli olduğunu artık tüm dünya biliyor Bakliyatları salata haline sokmak ta  yapılan en akıllıca işlerden biri.Bende yemeğimizin yanına yaptım .Ara ara yapıp yeriz artık.

Börülce Salatası için Malzemeler ve Yapılışı
1 bardak kuru börülce yumuşayana kadar 20 veya 30 dakika haşlanır
1 adet havuç rendelenir.
Yarım paket mantar sotelenir azcık soya sos ilave edilir
Yarım demet taze soğan  kıyılır
yarım demet maydanoz kıyılır
yarım demet dere otu kıyılır
zeytinyağı ve limon ilave edilir.

Bu tarif te kısır gibi yok yok.Herkes zevkine göre malzeme koyar çıkarır  ne bileyim tavuk konulur mesela mısır turşu pancar ne yakışırsa ondan işte...Afiyet olsun


Damla Çikolatalı Çay Keyfi Bisküvi


Her mutfağa girişimde acaba oğlum Bora yer mi diye bu tür işlere girişiyorum.Eline alıp yemese de mamasına katıp sütle ıslatıp bir şekilde yediriyorum.İştahsız çocuklarla uğraşmak gerçekten çok zor ve yıpratıcı.Sürekli sunu yapsam yer mi yok olmadı dök, bunu yapsam yer mi yok olmadı dök, şeklinde gün geçiyor.Yemeden bir süre durup acıkınca kendisi gider alır teorilerini uygulayıp mamafih acıkma duygusundan yoksun olduğunu  görünce gene iş başa düşüyor .

MALZEMELER
 1.5 su bardağı mısır nişastası
1 bardak şeker
yarım bardak sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
1 bardağa yakın un
Damla Çikolata

Bütün malzemeleri karıştırıyoruz.Püf noktası olarak sunu belirtmek isterim ki  bisküvi formunu yakalayabilmek için hamuru elimizle şekil vermekten aciz yumuşak bir hamur olacak ki kendini salsın tepsiyee..

Tepsiye yuvarlayıp koyduğumuz hamurun üzerine damla çikolatalarımızı serpiştiriyoruz. 20 dakika kadar bir sürede 170 derece fırında pişiyor.Çayın yanına afiyetle yiyoruz.

Sucuklu ,tulum peynirli poğaça


Geçenlerde tavada pizza yapayım derken,oğlumun paçama yapışması ile pizzadan bir u dönüş yaptım ve bu poğaçalar ortaya çıktı.Sucuklarımızı Manisadan kasabımızan aldık.Lezzetine doyamıyoruz.Milföye yada yufka içine sucuk koyuyordum da  hiç mayasız  poğaça içine denememiştim.

Malzemeler
1 yumurta sarısı üzerine beyazı içine
1 çay fincanı yoğurt
Yarım çay fincanı sıvıyağ.
2,5 çay fincanı un
1 paket kabartma tozu
2 çay fincanı tulum peynir
1 çay fincanı sucuk
1 avuç dere otu
1 avuç maydanoz

Öncelikle yumurtanın beyazı,yoğurt sıvıyağ , un ve kabartma tozunu karıştırıyoruzçPoğaçamızın hamurunu elde ediyoruz.Sert olursa yoğurt ekleyerek durumu kurtarabilirsiniz.Daha sonra iç harcı küçük küçük doğrayarak hamurumuza katıyoruz.Valla ben oğlumun vıyaklamaları eşliğinde elimde yuvarlama şansı bile bulamadığım için hop hop şekil vermeden yağlı kağıtlara koydum.Yarım saatte 180 derece fırında pişti.Sıcak sıcak tükettik ...

19 Şubat 2013 Salı

Bu çiçek ne çiçek ?



Blogumla ilgilenemez oldum.Hafta sonu direksiyon kursum vardı.Ehliyeti uzun yıllar önce almış olmama rağmen hiç bir zaman araba kullanmadım.Şimdi bakıyorum da kullanıyor olabilseydim evde oturmak yerine oğlumu alır bir yerlere kaçar giderdim.Hafta sonu olsun da eşim beni götürsün diye beklemezdim.Bayan bir hocadan 8 saatlik  kurs aldım.Çok ta faydasını gördüm .Eşlerin öğretmesine asla benzemiyor.Şehir içi trafiğine de girdim .Kendime güvenim geldi .Kullanmadan önce bir takım korkularım ve araba hakkında anlamadığım şeyler vardı şimdi hepsinin gereksiz olduğunu gördüm. Siz de benim durumumdaysanız cesaret edin ve kullanın şu arabaları...

Bu çiçekler demi ne?Eşimin sevgililer gününde bana aldığı çiçek.Ben buket çiçeklere verilen paraya da acıyorum onların 1 hafta sonra solup gitmelerine de..Eşim de bu yönümü bildiği için saksı çiçeği almış çok güzel bir çiçek te çiçek işte Çiçeğin cinsini eşim unutmuş. Bilenleriniz varsa bana yazsın  bakımını ona göre internetten araştırayım.Haftada bir mi sulanır ne ister sıcak mı serin mi gölge mi güneş mi..bilmek gerekir.Değil mi ama ?

14 Şubat 2013 Perşembe

14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜ


Sevgililer gününüzü kutlarım.Geç olmadan bloguma bugüne dair bir şeyler koymak istedim.Bugünü vişneli jöleli özel temalı fakat basit bir şekilde hazırlamış olduğum tatlıyla kutlamak istedim.UNUTMAYIN bazen küçük dokunuşlar tatlı tebessümler yaratır.Bütün bayanların en azından güzel bir gül yanında da küçük bir öpücük alması dileğiyle...

13 Şubat 2013 Çarşamba

HAVUÇLU KEK

 Havuçlu keki oğlum için yaptım.2 yaşına basacak hala 1 yaş gibi bebe bisküvilerini ezip muhallebisine,kahvaltısına,meyvesine katıp karıştırıyoruz.Muhakkak herşeyde olduğu gibi bu bisküvilerde katkı maddeli.Bende arasıra bisküvi yerine kek yapıp mamasına karıştırıyorum.

Malzemeler


  • 3 adet rendelenmiş havuç
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı iç ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın


Her zamanki gibi yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.Ardından sııvıyağı ekleyip biraz daha karıştırıyoruz.Unu tarçını vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ki topaklanma olmasın.En son olarak cevizi ve havucu ekliyoruz.Havuç ve cevizlerin harca eşit şekilde dağılmasını sağlıyoruz.Kek kalıbımızı yağlayıp fırını 180 derece ayarlıyoruz.Harcımızı kalıbımıza döküyoruz.Isınan fırında 30 veya 40 dakika  içinde kekimiz pişceketir.Bir bıçak yardımıyla kekin ortasına bıçağı bastırıyoruz Bıçak temiz çıkarsa kekimiz pişmiş demektir.Bıçak temiz çıkmazsa fırının derecesini düşürüp pişrmeye ve kontrole devam.Afiyet olsun

UYDURUK BÖREK


Geçenlerde altılı yufkalardan aldım .Eşime gözleme yaptım Nedense bir tanesini ayırdım.2 gün sonra açlık krizimin tuttuğu bir anda dolaptaki bu tek kalan yufka aklıma geldi.Bu böreğin kolay olma sebebi hiç bir özenin gösterilmemiş olması. Yufkamı açtım.Yarı tarafına iki çorba kaşığı yağ gezdirdim.Evde poaçalık böreklik olarak satılan balıkesir peynirinden vardı.Yufkanın yağladığım tarafına  peynirimi serpiştirdim.Yufkanın üzerini diğer yarısıyla kapattım.Parmak uclarıyla yelpaze gibi yufkayı büzüştürdüm,küçük borcama koydum.Üzerine de kaşık kaşık bolca yoğurt döktüm.Midi fırın tepsisine mesela yarım kilo yoğurt kadar sürülebilir.Yarım saatte böreğim pişti.Afiyetle mideye lüplettim.Benimde açlık krizim sona erdi.Bu börek herşeyden kolay oldu evde malzeme olduktan sonra gözleme yapmaktan bile daha kolay.Çat kapı misafir ikramlarında düşünülebilir.

10 Şubat 2013 Pazar

SCHAFER ÇİFT TARAFLI BALIK KIZARTMA TAVASI


                                   SCHAFER ÇİFT TARAFLI BALIK KIZARTMA TAVASI

İki taraflı balık kızartma tavalarını hep duyardım.Bazı yetenekli karadenizli arkadaşlar tepsi yardımıyla yağı süzdürerek te bu işi görebiliyorlardı.Bu tavayı alsam mı almasam mı diye düşünürken bir carrefour alışverişi sırasında söz kousu tava kendini sepetimizde buluverdi.İlk defa deneme fırsatı buldum 1kg hamsiyi gayet güzel az yağda kızarttım.Eskiden kızartmanın benim açımdan kolay olması için yağını bol tutardım.Şimdi ise neredeyse 2 kaşık yağ kullandım diyebilirim.Bu tavanın hakını vermek gerek.Ayrıca tavaya giren ilk porsiyon balıklar olmaya başlarken üst tavayı da yeni porsiyonla doldurunca iki porsiyon balık arası pişme süresi daha da azalıyor Böylece hadi siz başlayın soğumasın ben ikinci olandan yerim durumlarına girmiyorsunuz.Bu tavayla ben balık haricinde omlet ve gözleme yaparken de faydalanabileceğimi düşünüyorum.Ben herkese bu ürünü öneririm.Hem fiyatı uygun hemde işlevsel....

5 Şubat 2013 Salı

KAKAOLU KEK



Ben kakaolu her şeyi seviyorum.Kekin de sade veya meyveli olanlarındansa kakaolu olanını tercih ediyorum.En başta çikolata vazgeçilmezim .Oğlumda bana benziyor hamileyken kare çikolatalardan günde kaçar  tane yiyordum kimbilir.Şimdi azaltmaya çalışsam da öğlen acıkmaya başladığımda aklıma ilk gelen çikolata oluyor.Evde bulundurmamaya  çalışıyorum çünkü aşırıya kaçınca cildimi de bozuyor.Ama bir gerçek var hamileliğimde kakao yağı sürdüğüm için bacaklarım ya da karnım da hiç çatlak olmadı.

Malzemeler
3 yumurta
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
6 yemek kaşığı süt
2 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı kakao

Üzeri için
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı kakao
2 tatlı kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı şeker

Yumurta ve şekeri mikserle köpürtene kadar çırpalım.Önce süt ,sıvıyağı ekleyip bir parça çırpalım.Ardından un ,kakao,kabartma tozu,vanilyayı ekleyelim .Biraz daha çırpıp yağlamış olduğumuz kalıba dökelim.Kek hamurunun kıvamı daha öncede belirttiğim gibi üzerinde kaşıkla bir parça aldığınızda zik zaklar çizecek gibi olmalı.170 derece fırında 40dk da pişecektir.Üzeri için olan malzemeleri ocağa alıp pişiriyoruz soğukken altını   açmadan önce karıştıralım ki topaklanma sorunu yaşamayalım.Keki fırından alıp biraz soğumasını bekleyelim.Soğuyunca sosumuzu üzerine dökelim.Servis yaparken kek dilimlerini antep fıstığıyla süsleyelim.Afiyet olsun..


ACTİFRY PATATES



Actifryı ilk aldığım ay o kadar çok kullandım ki ,üç günde bir patatesin her türlüsünü denedim.Actifry gerçekten harika bir pişirici.Ben bilhassa çalışan bayanlara öneririm .Gerçekten iş yorgunluğunun üzerine mutfakta size iyi bir yardımcı olacaktır.

Malzemeler
4 adet büyük boy patates
2 - 3 adet kapya biber
3-4 adet yeşil biber
3 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı soya sos
1 çay kaşığı tuz.

Acti fry ın haznesine 1 çorba kaşığı sıvıyağ koyuyoruz.Zaman sayacını 2 dk ya ayarlıyoruz.Yağ ve hazne kızınca küp küp doğradığımız patatesleri ve  tüm malzemeleri ilave ediyoruz.30 dakikaya zamanlayıcıyı ayarlayıp işi actifrya bırakıp keyfimize bakıyoruz.Bu patates garnitürü gerçekten harika oluyor .Eşim biranın yanına da iyi gideceğini söyledi.Patatesi burada güzelleştiren  temel faktör kapya biber aslında.Acti fry biberleri harika pişiriyor.Afiyet olsun.


KABAK MÜCVER


Kabak mücveri  küçükken ablam severdi, ben hiç sevmezdim şimdi yiyorum ama çok ta keyif aldığım söylenemez.Ama 2 yaşındaki iştahsız oğlum mücverimden 3 tane yedi ve beni çok şaşırttı.Bazen kabak dolması yapınca içini oyduklarım ziyan olmasın diye mücver yapıyorum.
Malzemeler
4 adet orta boy kabak
2 yumurta
5 yemek kaşığı un
2 adet taze soğan
1 / 4 demet dere otu
1 / 4 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane

Kabaklarımızı kabuklarını bıçakla kazıdıktan sonra rendeliyoruz.Biraz bekletince bir parça suyunu salıyor bu suyu süzdürüyoruz.Kabaklar bektilirken  maydanozu,dere otunu ve taze soğanı ince ince kıyıyoruz.Kabakların üzerine iki yumurta kırıp,unumuzu ,baharatlarımızı ve yeşilliklerimizi ekleyip güzelce karıştırıyoruz.Tavamızda kızdırdığımız yağa kaşık yardımıyla karışımdan döküyoruz.Yağa döktüğümüzde şekil vermek için kaşıktan yardım alarak karışımın üzerini bastırıyoruz.Altı ve üzeri kızarıncaya kadar bekliyoruz.Karışmı tavaya ince dökerseniz mücverin içi daha kolay pişecektir.Sarımsaklı yoğurt eşliğinde yiyebilirsiniz.Afiyet olsun

PORTAKALLI KURABİYE


Canım babam ben kendimi bildim bileli annemden iki şeyi ister durur.Biri portakallı kurabiye diğeri de portakallı pelte.Manisaya bu gidişimizde babamın ısrarları sonucu portakallı kurabiye yaptık.Kurabiyemiz mis gibi kokusu ve aromasıyla gündüz dizi kuşağı çayımızın yanında yer aldı.

Malzemeler
1 adet portakal
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından 2 parmak az sıvıyağ
Yaklaşık 5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yumurta sarısı

Portakalı kabuklu haliyle blenderdan geçirelim.Püre haline getirdiğimiz portakala 1 su bardağı toz şekeri katalım ve geceden bekletelim.Ertesi gün 1 su bardağı yağı ,yaklaşık 5 su bardağı unu ,kabartma tozunu ve yumurta sarısını ekleyelim yumuşak bir hamur haline getirinceye kadar yoğuralım.2 ceviz büyüklüğünde parçalar halinde elimizde şekil verelim .Ben bazı kurabiyelerin üzerine şeker serptim bazılarının üzerine de rendelenmiş portakal kabuğuna batırdım..Sizin gönlünüz nasıl isterse öyle süsleyebilirsiniz.Aslında bu kurabiye yi yuvarlayıp fırına atmak en kolayı.180 derece fırında 20 dk kadar bir sürede üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.Afiyet olsun...