8 Aralık 2012 Cumartesi

ÇİKOLATA SOSLU YAĞSIZ KEK


ÇİKOLATA SOSLU YAĞSIZ KEK

MALZEMELER

2 YUMURTA
1 Subardağı şeker
1,5 Su bardağından biraz az un
2 Çorba kaşığı kakao
1 su bardağı soğuk su
kabartma tozu
vanilya
çikolata sos için
1 bardak süt
yarım paket bitter çikolata
1 çorba kaşığı kakao
1 talı kaşığı tereyağ
3 yemek kaşığı şeker

Yapılışı
Yumurtaları kabımıza kırıyoruz.1 su bardağı şekeri katıp iyice çırpıyoruz.Ne kadar çok çırparsak yumurta tadı o kadar kaybolacaktır.Üzerine 1 su bardağı soğuk suyumuzu koyuyoruz.Karıştırmaya devam.Unumuzu kakaomuzu kabartma tozumuzu vanilyamızı sırayla bir yandan karıştırmaya devam ederek ekliyoruz.Kekin kıvam tüyosu şudur çırpma telinizle harçtan azcık aldığınızda harcın üzerinde zik zaklar çizebiliyorsanız bu kıvam yerindedir.Bu malzemelerle 12 adet top kek çıkıyor.Kalıpları tıka basa doldurmayın ki kabarınca taşmasın180 derece fırında 25 dakikada pişiriniz.O pişerken çikolata sosu hazır ediyoruz.Sütümüzü ocağa alıyoruz içine bitter çikolatmızı kakaoyu şekeri ekliyoruz.Yavaş yavaş pişerken tereyağı ekliyoruz. Sos piştikçe kıvam buluyor.En son tereyağıda katıp altını kapatıyoruz Pişen keklerimiz soğuyunca üzerlerine sosumuzdan gezdiriyoruz.







Mayonez

                                                                       MAYONEZ
Resimde gördüğünüz patatesleri Tefal Acti Fry ile kızartmış bulunmaktayım.Pek çok kişinin aklında Acti Fry alma konusunda soru işaretleri olduğunu biliyorum.Patatesler gerçekten çıtır çıtır oluyor .Ben verilen ölçüden azcık daha fazla yağ ekliyorum .Evimize tefal Acti Fryın gelmesiyle patates kızartması tüketimi de artınca düşündüm bu patatesler kuru kuru gitmiyor mayonez de çok zararlı bari kendi mayonezimi ken dim yapayım dedim.

MALZEMELER
1 adet yumurta sarısı
çeyrek limonun suyu
1 çay bardağı zeytin yağ
ılık su
tuz

Kuru bir kaba beyazından iyice arındırılmış yumurta sarısını koyuyoruzYumurta pişmediği için taze olmasına dikkat edin..Limon ekşisini üzerine ilave ediyoruz.Kıvamı değişene kadar epeyce karıştırıyoruz.Yavaş yavaş zeytin yağını  katıyoruz.Az katıp çırpıcı ile karıştırıyoruz,az biraz daha katıp gene karıştırıyoruz.Kıvam bulmadı diye korkmayın yumurta, zeytinyağ ile buluştukça bildiğiniz mayoneze benzemeye başlıyacak.Oldu olacak derken koyulaşıyor çok kıvamlı bulursanız ılık suyla kıvamını açabilirsiniz.Sağlıklı katkısız mayoneziniz hazır.Eğer alışkın değilseniz zeytin yağ tadı baskın oluyor.Başka bir sıvı yağ ile karıştırarak bu tadı dengeleyebilirsiniz.

KEREVİZ SALATASI



                                                                   KEREVİZ SALATASI 
MALZEMELER
1adet büyük kereviz
Yarım bardak ceviz
2 diş sarımsak
1 çorba tası yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
2 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Kerevizi soyuyoruz.Rendeliyoruz.Sarımsakları dövüyoruz.Yoğurt ve mayonezle karıştırıyoruz Tuzu ilave ediyoruz Cevizin bir kısmını ufalayıp içine koyuyoruz .Malzemeleri güzelce karıştırıyoruz.Üzerini cevizlerle süsleyip sunuma hazırlıyoruz.

Kereviz salatası sarımsaklı olduğu için bilhassa et yemeklerinin yanında iyi gidiyor.Ben çok seviyorum.Yedikçe tadı çerkez tavuğunu  andırıyor.Çocukluğumda bu kadar çeşitli salata seçeneği yoktu.Kereviz yemeği deyince ıyk olurduk yemezdik.Halbuki kereviz faydalı olduğu kadar lezzetli bir sebze.Portakallı zeytin yağlı kereviz mesela harika oluyor bir de çorbasını muhakkak deneyin isterim.Vakit bulunca tarifleri siteme koyacağım.

                                            

LAHMACUN

 Evde lahmacun denemeyi ne zamandır istiyordum.İstemekte haklıymışım harika oldu siz de denemelisiniz.2 yaşındaki oğlum bayıldı.Eşim işten gelince tıka basa yedi .Fırsat buldukça tekrar yapıcam .
                                                                         LAHMACUN
Malzemeler
-Yarım paket yaş maya
-Yarım bardaktan azı süt devamı su
-1 tatlı kaşığı tuz
-1tutam şeker
-aldığı kadar un
-2 yemek kaşığı sıvıyağ

İç Harcı için
-200-300 gr kıyma
-1 büyük soğan
-2 diş sarımsak
-6-7 adet sivri biber
-2 adet rendelenmiş domates
-1 kaşık domates salçası
-1 kaşık biber salçası
-tuz karabiber
                                                                           YAPILIŞI
Yaş mayayı hamuru mayalayacağımız kabın içerisine ufalıyoruz.Üzerine ılıklaştırdığımız 1 bardaktan oluşan su ve süt karışımını döküyoruz.Tuz ve şekeri katıyoruz..2 yemek kaşığı da sıvı yağımızı ilave ediyoruz.Bu karışımı mayalar görünmez olana kadar karıştırıyoruz.Yavaş yavaş un ilave ediyoruz.Hamurumuz ele yapışmaz bir kıvama gelene kadar unumuzu ekliyoruz .Serte yakın bir hamur elde ediyoruz. Strech film ile kabımızı örtüyoruz ve hamurumuzu yarım saat mayalanması için ılık bir yerde muhafaza ediyoruz.Hamurumuz mayalanırken iç harcı hazırlıyoruz.Soğanları ve biberleri ince ince kıyıyoruz,İki diş sarımsağı dişe gelmeyecek şekilde güzelce eziyoruz.Benim sarımsakları ezmek için her zaman kullandığım vanaya benzer bir milyoncudan aldığım bir aletim var onu kullanıyorum .2 adet domatesi rendeliyoruz.2 çay kaşığı karabiber ,1 tatlı kaşığı tuz ilave ediyorum ,Salçalardan 2 yemek kaşığı koyuyor ve güzelce harmanlıyoruz.İsteyen maydanoz da kıyıp bu karışıma ilave edebilir.Ben her zaman yağsız dana kıyma kullandığım için kıymamın içine birazcık sıvıyağ gezdirdim.


Mayalanan hamurumuzdan küçük mandalinalar kadar parçalar koparıp,hamurumuzu tavamız kadar açıyoruz.Ben bu hamur açma işinde yeni olduğum için şekli tutturamıyorum. Tavamıza yağ ilave etmeden hafif kızdırıyoruz açtığımız hamurun üzerine harcımızı yayıyoruz ve orta ateşte 6 dk gibi bir sürede lahmacunumuz pişiyor.Hemen yiyenler için çıtır çıtır oluyor.Sonra yiyecekler için çıtırdaklık kayboluyor.Ben iki tava kullandım üç tane bile kullanılabilir.Bu tarifi deneyin pişman olmayacaksınız

1 Aralık 2012 Cumartesi

HAŞHAŞLI REVANİ



                                                         HAŞHAŞLI REVANİ
Malzemeler
3 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı fındık yağı
1 su bardağı irmik
2 yemek kaşığı haşhaş
1.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şurup için
3 su bardağı şeker
2 su bardağı su
çeyrek llimon
1 tutam tuz


Yumurta ve şekeri mikserle iyice çırpınız.Yağ yoğurt haşhaş ve irmiği de ekleyip karıştırınız.Un vanilya ve kabartma yozunu ekleyiniz.180 derece ayarlanmış soğuk fırına koyunuz.Tatlının üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarınız.Yarım saat,40 dakika kadar oluyor.Tatlı soğurken şerbetini hazırlayınız.Toz şeeker ve suyu tencere alın limonu ve tuzunu ilave edin 30 dakika kadarkaynatınız.Soğuk tatlının üzerine şerbetinizi dökünüz.Afiyet olsun

3 saat sonra servise hazır..

PEYNİRLİ BİBERLİ OMLET



                                                 PEYNİRLİ BİBERLİ OMLET

MALZEMELER

2 YUMURTA
4 ADET SİVRİ YEŞİL BİBER
1.5 KİBRİT KUTUSU TULUM PEYNİR
SIVI YAĞ
TUZ MAYDANOZ

Hafta sonu ailece yaptığımız kahvaltılar özel olmalı.Bunun en iyi yolu da masadaki çeşitleri zenginleştirmek.Omlet te bu seçeneklerden biri.İyi bir omlet yapmanın sırrı nedir?Benimkiler de fena olmuyor.Biberleri küçük küçük doğruyorum teflon tavada 1 tatlı kaşığı zeytin yağda kavuruyorum , biberlerin üzerine bir tutam şeker atıyorum.Rendelediğim veya elimde küçülttüğüm peynirleri yumurtayla beraber güzelce çırpıyorum.Tavam iyice kızmış olduğundan çıptığım yumurtayı tavaya döküyorum.Tavanın altını en kısığa getirip kapağını kapatıyorum.6 -8 dk da pişiyor.Üzerini maydanozla süslüyorum

FIRINDA TAVUK GÖĞSÜ VE FRANSIZ PATATES


                                       FIRINDA TAVUK GÖĞSÜ VE FRANSIZ PATATES

Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
bal zencefil zeytin yağ karabiber sarımsak
Patates için
Galeta unu
kekik
Kırmızı pul biber
zeytin yağ
tuz

Gördüğünüz tavuk göğsü hakiki köy tavuğu olduğundan ben yaklaşık 1 saat düdüklü tencerede pişirdim.Tavuk göğsüne zencefilli (1 tatlı kaşığı)ballı,2 diş sarımsaklı karabiberli zeytinyağı güzelce sürüyorum.Fırın torbasına koyuyorum.Tepsinin kalan tarafına pişirme kağını seriyorum.Bu bölümede parmak patatesten biraz daha kalınca dilimlediğim patatesleri önce zeytinyağ ile buluşturup üzerine azcık galeta unu kekik ve tuz ve kırmızı biberi koyup harmanlayıp yaklaşık 200 derece fında 40 dakkika pişriyorum.Tabi tavuğun suyuna da pilav yapmayı eksik etmiyorum.


HAMSİ KUŞU



                                                       HAMSİ KUŞU
 1Kg hamsi
1 bardak mısır unu
1 bardak fınıdık yağı
tuz

Hamsi yemek çok keyifli hele bir ayıklayan bulunursa değmyein keyfimize.Bizim balıkçımız Eylül Balıkçılık sağolsun bizi ayıklama zahmetinden kurtarıyor.Hamsiler dertsiz tasasız elime ulaşıyor.Yıkıyorum güzelce sonra hamsiyi açıp ,iki tanesini iç tarafları birbirine yapışacak şekilde kapatıyorum hiç de zor bir işlem değil.Arkalarını mısır ununa güzelce buluyorum.Kızgın yağda ters yüz edip 5 dk da pişiyor .Cips gibi afiyetle çıtır çıtır yiyiyoruz.Bir komşumdan mır ununun içine tarhana kattığını duymuştum denedim çok değişik ve lezzetli olmadı bence...Siz de deneyebilirsiniz.