15 Kasım 2012 Perşembe

BALABAN KEBABI


                                                           BALABAN KEBABI

Malzemeler
350 gr kıyma
1 küçük soğan
1 küçücük diş sarımsak
2dilim bayat ekmek içi
maydanoz
baharat kimyon karabiber tuz
Pide
Yeşil biber
Sosu için
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı salça tuz

Eşim fırından pide almış Baktım baktım ben bunu ne yapayım diye düşündüm.En sonunda aklıma  geçenlerde Eskişehir de yediğimiz balaban kebabı geldi.Köftemiz için soğanımızı rendeliyoruz sarımsağımızıda iiyce eziyoruz ekmeklerimiz ıslatıyoruz suyunu sıkıp parçik pinçik edip kıymamızın üzerine koyuyoruz ince ince kıydığımız maydonozla birlikte  baharatlarıda ekleyip kıydahada lezzet bulur.Kıymamızı güzelce yoğuruyoruz .Kıymayı ne kadar çok yoğurursanız köfteniz o kadar güzel olur.Hatta 1 gece köfteler dolapta beklerse daha da lezzet  bulur.Ben tost makinemde köfteleri ızgara yapıyorum tost makinesinde yağlı kağıt serince kirlenme kokma problemide yaşamıyorum.Yaklaşık 12 dakikada köfteler ve sivri biberler oluyor.Bir tavada tereyağı eritip üzerine salçayı ekleyip karabiber tuzla birlikte sosu pişiriyorum Hafif sulandırabilir hatta bol tereyağlı da yapabilirsiniz böylece kebapçılardaki lezzete daha yakın bir lezzet yakalamış olursunuz.Pideleri kare kare kesip üzerine köfteleri koyup sosuda şöyle bir gezdirince hımmm mis gibi  oluyor yanına da yoğurt öneririm.Afiyetle yiyin gari...


Patatesli Kıymalı Börek

                                           
                                                          Patatesli Kıymalı Börek

Malzemeler
5 adet yufka
250 gr. kıyma
4 adet sivri biber
1 büyük patates
1 adet orta boy soğan 

Öncelikle soğanları ve biberleri yağda kavuruyoruz.Üzerine rendelediğimiz patateside katıp patatesler biraz yumuşayınca kıymayı ilave edip kavurma işlemini içine baharatlarımızı( tuz karabiber ve kırmızı biberi) ilave edip bitiriyoruz.Tepsiyi yağlayıp yukamızı seriyoruz .Yufkaların aralarına az su az sıvı yağ gezdiriyoruz .Üçüncü kat yufkadan sonra harcımızı yayıyoruz Üst kısma yumurtanın sarısını sürüyoruz Yumurtanın beyazını da israf etmeyin bir kat yufkanın arasına sürün gitsin .En üste ben susamda serpiştiriyorum eşim seviyor .Bir de yumurta sarısına ilaveten azcık ta yağ eklerseniz börek daha bi çıtıdak olur.Afiyetle yiyin gari...